Skip to content
En pionjär inom vätgastankstationer anpassade för arktiskt klimat


Foto: Uminova Innovation

I dag invigdes norra Norrlands första vätgastankstation på Västerslätt i Umeå ett event arrangerat av Oazer och Svevia.
Startupbolaget Oazer som får affärsstöd genom Uminova Innovation invigde i dag norra Norrlands första vätgastankstation på Västerslätt i Umeå. Oazer arrangerade invigningen tillsammans med Svevia som har testat några bränslecellsbilar drivna på vätgas i ett pilotprojekt. Läs mer om samarbetet mellan Oazer och Svevia här.

– Svevia har engagerad sig i vätgas eftersom ett av våra hållbarhetsmål är att få ner koldioxidhalten. Vi tänker nytt, hållbart och är stolta över att vi är initiativtagare i branschen till att börja köra vätgasdrivna fordon. Tekniken med vätgasdrivna bränslecellsfordon är intressant eftersom det ger ett noll utsläpp, säger Mats Granberg från Svevia.

– I dagsläget är det inte många bilar som drivs på vätgas, det finns endast 10 000 bränslecellsfordon i drift. Men allt fler bil- och lastbilstillverkare utvecklar nya fordon med denna tekniken, exempelvis Hyundai, Toyota och Scania. Tyskland kör som tåget när det gäller vätgas och bygger den mest omfattande vätgasinfrastrukturen i världen. Även Norge bygger en megafabrik för lagring av vätgas, säger Mattias Persson från Svevia.

Läs hela nyheten från Uminova Innovation här »