Skip to content
Milstolpe när tankstation öppnar i Umeå

Dagens Industri 11 juni 2019. Foto: Hyundai

Det går inte fort. Men nu får Sverige i alla fall ytterligare en tankstation för vätgas. Placeringen, i Umeå, gör den till den första norr om Sandviken.

Utbyggnaden av vätgasstationer för transportbranschen går långsamt och vi har fortfarande bara en handfull i Sverige, vilket så klart hämmar försäljningen av bränslecellsfordon.

Men på tisdagen tas ett litet men viktigt steg framåt när den första stationen norr om Sandviken invigs. Det är företagen Svevia och Oazer som står för installation och teknik. Stationen har varit igång ett tag men är nu alltså också officiellt invigd med bilar som Hyundai Nexo och Toyota Mirai på plats.

Entreprenadföretaget har en liten flyttbar station från Oazer med en kapacitet på 10 kg vätgas per dygn. Stationen är skalbar vilket innebär att den kan byggas ut efter hand. Tekniken har tagits fram och anpassats för vintertemperaturer på våra breddgrader.

Med el från sol-, vind- och vattenkraft blir produktionen av vätgas i princip koldioxidneutral och ”utsläppen” från bilarna består av vatten. En annan fördel med bränslecellsbilar är att de fungerar som mobila luftrenare, luften som tas in filtreras och är renare när den sedan släpps ut.

Entreprenadföretaget Svevia har två bränslecellsbilar från Hyundai som körs omkring 3.000 mil per bil och år.

Läs hela artikeln från Dagens Industri här »